Göteborgs Filmfestival: For Those Who Can Tell No Tales: 24 jan-3 feb 2014

1240450_166190690240232_1129898899_n

Den bosniska regissisören Jasmila Zbanic nya film: For Those Who Can Tell No Tales kommer visas I dagarna på Göteborgs Filmfestival, det finns fortfarande biljetter att boka. Festivalen kommer pågå from 24 jan till 3 feb.

Biljetter kan bokas genom att klicka på den här länken: Göteborgs Filmfestival

Besök också gärna filmens Facebooksida

Filmen utspelas i den bosniska staden Visegrad, som efter den serbiska övertagandet april 1992 blev en plats för några av krigets värsta illdåd. Sammanlagt mördades ca 3000 människor i staden, män, kvinnor, och barn under våren, sommaren och hösten 1992. Stadens kvinnliga befolkning drabbade särsklit hårt av pogromerna som tog plats i Visegrad. Hotellet Vilna Vlas, strax utanför Visegrad förvandlades till ett våldtäktsläger, där ett stor antal övergrepp mot bosniakiska kvinnor begicks.

Enligt vittnesutsagor, journalister och utredare hölls kvinnorna i hotellet i fyra månader. Under den tiden medlemmar från olika serbiska paramilitära grupper, till exempel, The White Eagles ( Vita Örnarna ) och dömde krigsförbrytare Milan Lukic grupp The Avengers (Hämnarna ) (Lukic dömdes till livstids fängelse av ICTY för brott som begåtts mot den bosniakiska befolkningen i Visegrad) Lukic grupp tillsammans med den vanliga bosnienserbiska armén och polisen som deltog i ett stort antal krigsförbrytelser i östra Bosnien, besökte ofta hotellet där de våldtog och misshandlade de fängslade kvinnorna. Av de 200 kvinnor som hölls i hotellet bara fyra överlevde.

Filmen kretsar kring den australiske turisten Kym som lockades till Bosnien Hercegovina av nobelpristagaren Ivo Andric bok ; Bron över Drina. Hon kom till Bosnien Hercegovina och Visegrad framförallt för att se den kända bron, en av Bosniens ikoner från Andric bok; “Na Drini cuprija” (Bron över Drina) hon hade förtrollats av boken och hon hade förtrollats av det Visegrad som beskrevs av Andric i hans storverk. Vercoe längtade till Bosnien Hercegovina för att i första hand kunna besöka alla de platser som beskrevs i boken. Däremot det hon fann på plats i Visegrad var någonting helt annat.

Väl framme i Visegrad så insåg Vercoe att dagens Visegrad inte är i närheten av det Visegrad som Andric beskrev. När Vercoe som är annars teaterskådespelerska insåg att bakom fasaden dolde sig hemska berättelser om mord och våldtäkt blev hon som bedövad.

För mer läsning om Visegrad :

Visegrad in Denial Over Grisly Past av Rachel Irwin, Institute For War and Peace Reporting

Unforgiven, unforgotten, unresolved: Bosnia 20 years on. Av Alec Rusell Finacial Times

Historien om Milan Lukic ( på svenska ) Amnesty Press

Visegrad Genocide Memories

BLOODY TRAIL OF BUTCHERY AT THE BRIDGE; av Ed Vulliamy . The Guardian 1996

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s