Sagan om Vuk Jeremic och Dvärgriket

Vuk Jeremic
Vuk Jeremic

Serbiens förre detta utrikesminister och nuvarande ordförande i FN:s generalförsamling, Vuk Jeremic är i farten igen. Den 18 december hävdade Jeremic på Twitter att filmen “The Hobbit: An Unexpected Journey” kan användas som analogi för konfliketen i Kosovo och innehåller viktiga lärdomar om vem som har rätt och vem som har fel när det gäller Kosovofrågan. Enligt Balkan Insight så skrev Jeremic på Twitter att filmen vars handling kretsar enligt honom själv om ”slaget mellan modiga dvärgar som är fast beslutna att återerövra sitt land från de onda Orker och den mäktige draken Smaug” Man skulle också kunna tolka det så här, serber i Kosovo och Serbien är de modiga dvärgar som försöker ta tillbaka ”sitt” land Kosovo från kosovoalbaner och i det här fallet NATO och EULEX eller ”mäktige draken Smaug” Jeremic är dock inte ensam om att tycka som han gör när det gäller Kosovo de allra flesta serber ser kosovoalbaner som ”inkräktare” som har stulit den ”serbiska nationens vagga” dvs Kosovo som har en viktig plats hos i den mytologiska bild av Kosovo som odlas bland serbiska nationalister.

Kosovo förklarade sig självständigt 2008 och har hittills erkänts av 97 av sammanlagt 193 FN medlemstater medan Serbien har lobbat febrilt mot landets erkännande och serbiens diplomater och ledande nationalistiska politiker har lovat att de aldrig kommer erkänna Kosovos självständighet. Jeremic själv har varit den mest högljudde motståndaren till Kosovos självständighet och lobbade frenetiskt i bla FN mot Kosovos erkännade. Vilket också understryks ordentligt på hans officiella Wikipeida sida som är en av de mest vinklade jag har sett, sidan är också väldigt noga med att kartlägga hans aktivism mot Kosovos självständighet, så mycket så att alla länder han har besökt finns kartlagda. Hans tweet drog snabbt till sig uppmärksamhet från andra som följer honom på twitter och Jeremic använde det som tillfälle att ytterligare utveckla sitt ”resonemang” genom att anmärka att landet som dvärgarna försöker återerövra har mycket guld, och att på samma sätt så finns i Kosovo Trepca gruvkomplexet som är finns i närheten av den delade staden Mitrovica. Gruvan ska enligt vissa beräkningar innehålla 60.5 milijoner ton rå järnmalm zink och silver.

Orker (Kosovo albaner)
Orker

Enligt Jeremic så handlar det om att man måste tro på sig själv, och ha en viss mått av självrespekt. Jeremic fortsätter med att “när den mäktige draken Smaug (USA NATO EULEX EU) först tog över dvärgriket så var dvärgarna ensamma och ingen var på deras sida men efter att de modiga dvärgarna hade visat beslutsamhet och en klar önskan att återeröva sitt hemland så ställde sig hobbitarna och älvarna på deras sida”

Det är inte första gången som Jeremic har gjort klumpiga uttalanden på bla twitter i november direkt efter att Haagtribunalen hade friat de två kroatiska generalerna Ante Gotovina och Mladen Markac så hamnade Jeremic i en hätsk duell med Ante Gotovinas försvarsadvokat Luka Misetic. Radio Free Europe Balkan (SlobodnaEvropa.org) rapporterade 22 november att dessa två herrar hade råkat i luven på varandra över en artikel i den kroatiska dagstidningen Jutarnji List.
Tidningen hade hävdat att Jeremic ljög då han skrev på twitter att han hade efter att Gotovina/Markac hade friats bokat en en paneldebatt i FN den 10 april 2013 för att bedöma hur de olika FN-tribunalerna bla ICTY skötte sitt arbete, detta ska Jeremic ha ordnat som sagt i kölvattnet av Gotovina/Markac domen. Enligt Jeremic själv så handlar det om hans oro för att domen mot Gotovina och Markac kan ha “skadat” FN.

Enligt Jutarnji List så hade man fått veta från diplomatiska kretsar i New York att paneldebatten som Jeremic ska ha varit initativtagare till ha bokats långt innan domen föll mot de kroatiska generalerna och att det hade ingenting med domen att göra. Panelen skulle helt enkelt diskutera om det jobb som FN tribunalerna om bla förre detta jugoslavien och Rwanda gjorde, det handlar om punkt 73 på FN:s årliga agenda. Enligt Jutarnji List skulle Jeremic ha helt enkelt passat på och använt sig av detta för att förstärka sitt argument. Jeremic slog ifrån sig anklagelserna och hamnade i ett ordfejd med Gotovinas advokat som länkade till Jutarnji List artikeln varpå Jeremic frågade honom ifall han skulle vara Jeremic advokat då denne skulle stämma Jutarnji List för förtal, Misetic svarade att han var upptagen med att förbereda ett officiell klagomål mot förre chefsåklagaren Carla Del Ponte till nuvarande FN chefen Ban Ki-Moon och kunde inte hjälpa Jeremic. Frågan är fortfarande olöst då FN har inte kommenterat ifall det är Jeremic som är initiativtagare till debatten eller ej…

När det gäller Vuk Jeremic så handlar det i grunden om problematiska i att Jeremic fortsätter fälla märkliga kommentarer när han i själva verket ska vara opartisk. Direkt efter att Jeremic valdes som ordförande intervjuades flera serbiska diplomater med erfarenhet av FN och internationella realtioner, om Jeremic och den position han nu har. Vatroslav Vekarić, förre detta serbisk diplomat svarade att Serbien kan både vinna men också förlora på att Jeremic nu är ordförande för FN:s generalförsamling. Den stolen han sitter i just nu är inte särskilt bekvämt och det ska den inte vara, det är inte heller en position som ska missbrukas genom att man för fram sitt lands intressen i generalförsamlingen.

I det avseende är det inte bra för Serbien att han hävdar att Jeremic kommer kunna utnyttja den positionen när det gäller Kosovofrågan. En person som innehar en sådan position förväntas vara neutral, kompromissvillig, fredlig, en initiativrik person men en som kommer inte framhäva sitt lands intressen. Jeremic är för att vara diplomat inte särskilt diplomatisk, hans policy mot Kosovo var det mest hårdföra sedan Milosevic tiden och satte Serbien på kolissionskurs med EU. Han var under sin tid som utrikesminster inte känd för att vara flexibel och gjorde ett antal tabbar så som att säga att ” den som har Jadranka Kosor som bästa vän behöver inga fiender” som svar på att Kosor hade i Pristina sagt att Kroatien är Kosovos bästa vän i regionen. En annan tabbe är det faktum att han har ställt sig bakom bosnienserbiske nationalisten och separatisten Milorad Dodik. Vid ett möte i Banja Luka så gav han sitt stöd till Dodik och sa att Dodik och hans “ekip” var det bästa valet för den bosniska entiteten Republika Srpska, en del av den ekipen då var Ceca Raznjatovic, turbofolksångerska och änka till krigsförbrytaren och massmördaren Zeljko Raznjatovic Arkan. Han bestämde också att Serbien skulle bojkotta utdelningen av Nobels fredspris 2010 som gick till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo som ett sätt att blidka kineserna som med största sannolikhet hjälpte Jeremics bud att bli ordförande i FN:s genralförsamling. Det ökade dock hans populatitet hos nationalister, och det innebär att dåvarande preisdenten Tadics demokratiska parti fick fler röster från de nationalistiskt orienterade väljarna.

Enligt Balkan Insight så har Jeremic tillträde orskat spänning i FN högkvarteret och han själv har spätt på det genom sina uttalnden bla på twitter men också i serbisk media. Nyligen skrev han på twitter att han representerar sitt land som ordförande för generalförsamlingen samt att han ska åsamka dessa intrenationella brottslingar, dvs Haagtribunalen så stor skada att de kommer inte kunna återhämta sig Att ordförande för FN:s generalförsamling uttalar sig om en av FN:s instutioner är ovanligt. Sett till hans framfart sen han kom till den positionen där han är nu så är hans uttalande om att anledningen till att man har bokat den här paneldebatten är pga att domen har “skadat” FN känns ganska så tveksamt.

Balkan Insight skriver vidare att Jeremic intervjuades nyligen av den serbiska dagstidnigen Politika ska han sagt att kan konsulterade den serbiske presidenten Tomislav Nikolic innan han bokade disskusionen, samma Nikolic som själv är reformerad nationalist och var fram till nyligen Vojislav Seseljs högra hand i den serbiska radikala partiet. Samme Nikolic öppet förnekar folkmordet i Srebrenica. Det är inte inte svårt att komma till slutsatsen att Jeremic representerar sitt land och sitt lands särintressen i FN, han har ju själv sagt att han gör det vilket strider mot själva menningen med den post han innehar. Att han jämför situationen på Kosovo med handling i ett fantasyäventyr och delar upp etniska grupper på i det här fallet serber och kosovoalbaner i goda och onda är direkt oroväckande och man måste fråga sig dels hur det står till med Vuk Jeremic rent mentalt och kan en sådan person fortsätta inneha den positionen han innehar?

 

Mirza Hota -Bosnienbloggen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s