TT:s slarv hjälper historierevisionister

radovan-karadzic-slobodan-milosevic-momir-bulatovic

Igår dömdes Zdravko Tolimir för delaktighet i folkmordet i Srebrenica. Han sållar sig till en lång rad andra bosnienserbiska officerare som har funnits skyldiga för delaktighet i folkmordet i Srebrenica. Enligt domen så hade Tolimir bla gjort sig skyldig till folkmord, utrotning, mord, förföljelse av folkgrupp. De andra är Radislav Krstic, Vujadin Popovic, Ljubisa Beara, Drago Nikolic, Ljubomir Borovcanin, Milan Gvero, Radivoje Miletic och Vinko Pandurevic. Just nu så pågår rättegångarna mot bla Ratko Mladic och Radovan Karadzic, de är åtlade för bla folkmordet i Srebrenica.

Enligt huvuddomaren så var Tolimir Ratko Mladic högra hand och visste troligtvis mer än Mladic själv om mord på över 7000 bosniakiska män och pojkar. Folkmordet i Srebrenica var det första av sitt slag i Europa efter andra världskriget och var kulminationen av kampanj av massmord och etnisk rensning, liksom andra krigsförbrytelser mot bosniaker och andra icke-serber i östra Bosnien och Drina dalen. Städer och byar, som Visegrad, Rudo, Cajnicje, Rogatica, Vlasenica, Foca, Bratunac, Bjeljina Zvornik Brcko, Cerska, Konjevic Polje… Alla föll offer för angrepp av bosnienserbiska nationalister – med den logistiska, moraliska och ekonomiska stöd till Serbien och den jugoslaviska armén.

Det övergripande målet var skapandet av ett etnisk ren “Storserbien” som innefattade delar av Kroatien och stora delar av Bosnien. En kampanj som planerades i Belgrad och sattes i verk april 1992, då en stor del av den jugoslaviska folkarméns arsenal och manskap ställdes till förfogande för Ratko Mladic som själv var fram till maj 1992 officer i den jugoslaviska armén och hans politiske ledare Radovan Karadzic. Bosnienserbiska nationalister tillsammans med paramilitära grupper från serbien så som Arkans tigrar och Vita Örnar fick göra det smutsiga jobbet, Den etniska rensningen var krigets mål och terror var redskapet. I början av juni 1992 beräknades 750,000 människor, merparten bosniaker och kroater i norra och östra Bosnien, vara på flykt. Under rättegången mot Momcilo Perisic, den förre detta stabchefen för den jugoslaviska armén så kom det fram både den bosnienserbiska armén och krajina serberna var till största delen finansierade från Belgrad.

Beslut om vapenleveranser, ammunition, och annat logistisk support, togs vid det dåvarande jugoslaviska försvarsrådets möten där de högsta politiska och militära ledare deltog. Det är uppenbart att det finns ett sammband där som inte bör ignoreras. Den 6 september 2011 så fann ICTY Perisic skyldig till antal brott och dömde honom till 27 års fängelse. Det gjorde honom historisk då han var den förste jugoslaviske officerare som befanns skyldig för brott i Bosnien Hercegovina. Han dömdes för bla brott mot mänskligheten och medhjälp till mord förföljelse och attack mot civila mål. Enligt domslutet så hjälpte Belgrad och Perisic bosnienserberna och Krajinaserberna när det gäller vapen, personal, pengar, och logistisk support. Faktum är att varken bosnienserberna eller de kroatiska serberna, (krajina serberna)kunde inte stridit mer än ett par dagar, utan Belgrads hjälp.

16 juni 2004 i rättegången mot Slobodan Milosevic ansåg domarna att det fanns tillräckligt med bevis för att det fanns ett “JCE” ett så kallad “Joint Criminal Enterprise” i vilken ingick medlemmar av det bosnienserbiska politiska och militära ledarskapet där också Slobodan Milosevic ingick vars mål var att utrota eller delvis utrota bosniaker som folkgrupp, och att folkmord faktiskt begicks i Brcko, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica, Bijeljina, Kljuc och Bosanski Novi.

Att TT och andra svenska medier fortsätter kalla det som hände i Bosnien Hercegovina för ett ”inbördeskrig” och offren för folkmordet ”muslimer” är djupt okunnigt och kränkande. Det spelar också rakt i händerna på Milosevic apologister och andra historierevisionister. Det var en regelrätt aggression där som kulminarade med folkmord på bosniaker. Sonja Biserko direktör för den serbiska Helsingforskommitén sa nyligen att ”Serbien har aldrig förlikats med det förflutna, hon säger vidare att alla vet att Serbien startade flera krig mot sina grannländer och läser man noggrant de domar som har avkunnats så kan man se ganska tydligt vem som är ansvarig för vad. Ingen krigade mot Serbien på serbisk mark, det var Serbien som förde krig i Bosnien, Kroatien och sedan provocerade fram ett krig i Kosovo.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s