Krister Kronlid förolämpar offren för ett folkmord

Liksäckar med kvarlevor av offren för folkmordet i Srebrenica

Den socialdemokratiska kommunpolitikern (Uddevalla) Krister Kronlid verkar vara upprörd över att Jonas Paulsson (Mp) och Alen Musaefendic (liberal debattör) har tagit upp hans kopplingar till serbnationalistiska påtryckargrupper här i Sverige. I sitt svar till Paulsson och Musaefendic så skriver Kronlid bla;

“I artikeln ”Så kan en journalist tystas” blev jag kritiserad av debattörerna Alen Musaefendic och Jonas Paulsson, för mina kontakter med serbiska socialdemokrater i Republika Srpska samt för mitt sunda förnuft som säger att det är fel att kalla en hel folkgrupp för ”dumma i huvudet” och ”psykopater”

Läser man igenom Paulsson och Musaefenidic artikel så är det svårt att se var dessa två tycker det är okej att kalla serber för “dumma i huvudet” och “psykopater” däremot så har man invändningar mot det faktum att olika intressegrupper använder sig av påtryckningsmedel för att tysta ner obekväma röster, det Kronlid inte nämner i sitt svar är att Fylkings uttalande om serber (Även om man måste tillstå att Fylkings uttalande var korkat) saknade inte helt grund då  det är uppenbart (trots Fylknings språkbruk) att Fylking försökte påtala det faktum att många serber fortfarande fortfarande hyllar krigsförbrytare så som Ratko Mladic och Radovan Karadzic och många ser dessa som nationalhjältar.  Frågan måste ställas till Kronlid; vad tycker han om det faktum väldigt många serber fortfarande förnekar eller relativiserar folkmordet i Srebrenica?

Han var trots allt en av de mest högröstade supportar av filmen Staden som Offrades samma film som fälldes av både den norska och svenska granskningsnämnden för partiskhet och för att den förnekade folkmordet i Srebrenica och har kallats för en “propagandafilm av gamla (serbiska) mått” av en i stort sett enhällig svensk och norsk presskår.   Kronlid skrev en debattartikel om det i december ifjol. Samt att hans medförfattare Drago Drangel, vice ordförande i Justitia Pax Veritas som  samlar folkmordsförnekande material. Kronlid är också slarvig med sanningen när han säger att han har haft möten med socialdemokrater i Republika Srpska, då SNSD  (oberonde socialdemokrater) har slängts ut ur Socialistiska Internationalen pga nationalistiska och extremistiska åsikter. Partiet har jämförts med Jean Marie Le Pens  högerextrema Front National.

Han må ha haft möten med partimedlemmar men frågan måste ställas; visste han om vad det var för slags politiker han umgicks sig med? Det måste också nämnas att SNSD:s partiordförande  Milorad Dodik har lagt ner stora summor på ljusskygga oragnisationer vars mål är att förneka folkmordet i Srebrenica. ForeginPolicy.com och USHMM ( United States Holocaust Memorial Museum ) skrev om  det i somras under titeln The wages of genocide denial. En av de mesta bisarra saker med Kronlids artikel är att han tar upp avskedandet av Björn Eklund. Kronlid verkar inte veta omständigheterna kring Eklunds avskedande. Kronlid skriver i sitt artikel ;

“Den avskedade journalisten beskrev entledigandet på följande sätt: ”Det allmänt hyllade publicistiska idealet att åsikter man ogillar ska bekämpas med ord och argument tycks i dag vara passé för ledande svenska kulturjournalister. Istället förespråkar de att snäva gränser ska gälla för vad som får sägas i offentligheten och att avvikande uppfattningar ska bekämpas med repressalier: om du inte rättar dig efter Dagens Nyheter och Expressen, är det rätt att sparka dig från ditt jobb. Om debattörerna kämpar för fri och oberoende journalistik, är det värt att fråga varför fallet Björn Eklund inte får plats i deras artikel? Han blev avskedad från tidskriften Ordfront 2004 för att han lät trycka en version av Srebrenica som liknar filmen som SVT sände.”

I Ordfronts Magasin nr 7/8 och 10/2003 så kom Diane Johnstone med påstånden om att koncetrationslägret Trnopolje i Bosnien var inte i själva verket ett koncentrationsläger utan ett flyktingsläger och att det förekom inget systematisk dödande i lägret. enligt Johnstone har “ingen har träffat på före detta fångar från koncentrationsläger som kunnat vittna om systematiskt dödande”. Journalisten Macej Zaremba var den förste att påpeka att det fanns allvarliga brister i Diane Johnstones påstånden om Trnopolje och folkmordet i Srebrenica. Zaremba skriver i artikeln Ordfront Förnekar folkmord på Balkan

“Folkmordet i Srebrenica förnekades också, enligt Johnstone så är folkmordet en myt. Ingen vet vad som egentligen hänt. Men måhända var det USA som låg bakom. Man kan inte heller lita på de experter som identifierar benknotorna, de kommer “naturligtvis att tjäna amerikanska intressen”. Massvåldtäkterna? Enligt Johnstone så hände det inte heller.

Frågan måste ställas vad är det Kronlid vill ha sagt när han tar upp Björn Eklund? Det måhända att Eklund skyller på Dagens Nyheter och Expressen för sitt avskedande  men det finns klara bevis för att det pågick systematisk mördande av fångar i koncetrationslägret Trnopolje, det har också bevisats bortom varje rimlig tvivel att det som hände i Srebenica var ett planerat massmord och både Haagtribunalen och ICJ ( The International Court of Justice) kom fram till att det var ett folkmord då man kunde fastställa att det fanns avsikt att helt eller delvis utplåna ett folkgrupp. Det är också värt att påpeka att i juli i år så meddelade ICMP  (The International Commission on Missing Persons) att man har lyckats exhumera över 7000 kroppar från Srebrenica området och att man har  lyckats identifiera 6,838 offer för folkmordet. Det måste också påpekas att det har hittils dokumenterats över 25000 fall av våldtäkter under kriget i Bosnien.

Jag vet inte omständigheterna kring Eklunds avskedande men frågan måste ställas vad tycker Krister Kronlid om att  Diane Johnstone försökte dribbla bort det faktum att systematiska övergrepp och mord pågick i Trnopolje samt att Johnstone förnekar både folkmordet i Srebrenica och de systematiska våldtäkterna på bosniakiska kvinnor som skedde under kriget? Det kan vara så att Ordfront fick panik och avskedade Eklund men det känns som om Kronlid greppar rejält efter halmstrån när han tar upp fallet Björn Eklund. Ifall Kronlid bryr sig så pass mycket om Björn Eklund så får han vända sig till Leif Ericsson, Ordfronts dåvarande chefsredaktör. Frågan är; vad är det Kronlid vill åt? Tycker  Krister Kronlid att det är okej att Eklund tyckte att serbnationalistisk historierevisionism kunde få plats på Ordfronts sidor?

Ordfronts chefsredaktör Leif Ericsson skrev så här om Diane Johnstone i  Ordfront magasin 1/2004

“En stark ideologisk övertygelse tycks kunna göra att man bli oemottaglig för fakta och argument. Övertygelse övergår i dogmatism. Diana Johnstones bok Fools’ Crusade. Yugoslavia, NATO and Western Delusions (2002) startar med en uttalad tes som hon vill styrka, nämligen att Nato:s militära intervention i Jugoslavien från första stund var en avgörande orsak till tragedin. Men Johnstone tillåter inget som kan ifrågasätta tesen. Hon väljer fakta tendentiöst, tesen blir till en dogm. Institutioner och organisationer som kan komma med fakta som strider mot dogmen dömer hon ut på förhand. Till och med obestridliga fakta från till exempel Haagtribunalen underkänns automatiskt. Haagtribunalen är, enligt Johnstone och Edward S. Herman, NATO:s förlängda propagandaarm som skapades som ett led i krigsförberedelserna mot Serbien. OSSE betecknas som en ockupationsmakt. Människorättsorganisationen Human Rights Watch anser de vara komprometterad, rent av en pro-imperialistisk NGO.”

Som bosnier är det alltid vanskligt att prata eller skriva om Serbien eller serber, det finns väldigt mycket blandade känslor,  dock så jag har lärt mig genom åren  att se saker och ting för vad de är. Vare sig det handlar om islamistisk extremism, högerextrema krafter eller serbisk nationalism. De delar alla en gemensam nämnare, dessa krafter hyser en intolerans mot allt som är olikt deras världsbild. Dessa krafter är beredda att ta till alla möjliga medel för att som de ser det “skydda” sig eller “sitt” mot “inkräktare”

När det gäller Bosnien så gjorde sig militant serbisk nationalism skyldig till etnisk rensning och folkmord på bosniaker. Däremot så vet jag att långt ifrån alla serber tillskrev sig den ideologin som förespråkades av Radovan Karadzic och hans inre krets bestånde av Nikola Koljevic, Biljana Plavsic  Momcilo Krajisnik och Ratko Mladic. Det är däremot ett sorglig faktum dessa människor med hjälp av Milosevic och hans propagandamaskineri i Belgrad lyckades lura så gott som en hel generation serber att tro att de var hotade och att de var tvungna att försvara sig mot alla möjliga fiender, Bosniaker, Kroater, USA NATO, Tyskland Vatikanen…

Det som är än värre är att på grund av Serbiens bristande vilja att ta itu med det förflutna så kommer kommande generationer kommer leva med lögnerna. När det gäller Gert Fylking sa så kan jag bara säga att serber som folk ska inte utsättas för smutskastningskampanjer och mobbning och man hade all rätt att bli arg på Fylkings kommentar men det är rätt magstarkt att samma människor som gladeligen sprider och i Kronlids fall nu tydligen försvarar  revisionistiska och konspiratoriska myter om folkmord i Srebrenica, systematiska övergrepp och mord på fångar och systematiska våldtäkt, klagar på mobbning så som Krister Kronlid och hans gelikar gör.

Att Kronlid  som socialdemokratisk politiker nu tar upp Björn Eklund gör saken än värre, vet Kronlid någonting om Eklund, Johnstone eller för den delen Thomas Deichmann och Living Marxism? Tycker han att det är okej att han gör ursäkter för ett politik som är ansvarig för folkmord, som förenkar folkmord och som håller det serbiska folket gisslan och stor del av västra balkan för den delen? Har Krister Kronlid förstått vad han har gett sig i?

Mirza Hota Bosnienbloggen 2012-11-13

Den här inlägget har redigerats idag 2012-11-14 / Alen Musaefendic och Jonas Paulsson skrev ett slutreplik i SVD “Folkmordsförnekare får aldrig styra debatten” 2012-11-14

2 thoughts on “Krister Kronlid förolämpar offren för ett folkmord

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s