Om sanningen ska fram

Bilden visar ett massgrav i byn Pilica där ett stort antal bosniaker avrättades efter att Srebrenica hade intagits av Bosnienserbiska styrkor…

Propagandakriget mot offren för folkmordet i Srebrenica fortsätter än idag, på serbnationalistiska anonyma webbsajter och FB-sidor sprids myter om Srebrenica och Bosnienkriget, en av de mest vämjeliga sätten att förminska och relativisera det som hände där är spridningen av falsk information om offren och deras ursprung. Bilden under kommer från den serbnationalistiska FB-sidan “Borac Republike Srpske” där cirkulerar en bild på en massgrav, enligt texten på sidan ska det föreställa serber som mördats av Bosniaker i Srebrenica-området och dumpats i massgravar. I verkligheten är det så att bilden föreställer en massgrav i Pilica där uppemot fem hundra människor  avrättades 13 juli 1995…

Det som gör att man blir än mer illa berörd är det faktum att bilden av massgraven i Pilica är  ikonisk och sammankopplas med folkmordet i Srebrenica mer än någon annan bild från samma händelse.

På sidan Srebrenica Genocide Blog, en hemsida tillängnad  offen för folkmordet och aggressionen mot Bosnien Hercegovina har man under 12 års tid samlat på sig ett imponerande mängd material som alla vittnar om den systematiska förföljesen och folkmordet på bosniaker i Bosnien Herzegovina, där kan man också hitta utförlig information om samtliga massgravar i och runt om i Srebrenica… Bilden på själva massgraven tillsammans med artikel som beskriver gripandet av två bosnienserbiska soldater som deltog kan hittas här

Det som är mest enerverande och deprimerande är själva kommentarerna, folk som kommenterar  och delar bilden är med all rätt indigenrade och förbannade och ser detta som ett bevis på brott begångna mot serber i bosnien och Srebrenica-området. Man ser det också som ett rättfärdigande för den bosnienserbiska ledningens agerande.  I själva verket så  bygger deras indignation på ett lögn, ett lögn som upprepas gång på gång, ett lögn som har upprepats genom åren. Rezak Hukanovic sa i sitt bok “The Tenth Circle of Hell” att   “det första offret i Bosnienkriget var sanningen”

The Guardian journalisten och författaren Ed Vulliamy sa 2003 i DN Kultur att ;

“Det är inte mycket dessa människor begär. Men jag tror att de som överlevt sådana brott och som drabbats av sorg åtminstone har rätt till en sak. Nämligen detta: efter att ha blivit förrådda bör de nu få sina liv tillbaka genom att vi faktiskt vidgår vad det var som hände. Deras mentala hälsa fordrar att historien erkänner de vedervärdigheter som begåtts mot dem och dem de förlorat. Några av dem har haft modet att vittna i Haag, och det just av dessa skäl.”

Sanningen är  livsviktig för att såren ska läka och någon slags försoningsprocess ska inledas, det är nu över 20 år sen kriget i Bosnien utbröt och i november blir det 17 år sedan Daytonavtalet som förde med sig fred men också ett updelning av landet och ett inofficiell godkännande av den politik som Slobodan Milosevic och Radovan Kradzic förde. Under den tiden så har inte mycket förändrats, det vore fel att  säga alla tänker likadant ( alltför få gör inte det)  och att det inte finns hopp men Daytonavtalet har belönat agression och folkmord och  gjort att landet är i praktiken delad och att det finns tre olika sätt att se på historien,  det gör att det finns lite utrymme för sanningen.

Försoningsprocessen försvåras också avsärt tack vare den nuvarande bosnienserbiska ledningen under Milorad Dodik som har sedan han tog över makten i Republika Srpska jobbat metodiskt för att sprida osanningar om folkmordet i Srebrenica till sin hjälp har han ett antal ljusskugga personer som hjälper honom, bla Stephen (Stefan) Karganovic en självutnämnd advokat från USA som leder “The Srebrenica Historical Project”  vars mål är att förneka och sprida myter om folkmordet i Srebrenica. Den aktade amerikanska tidningen Foregin Policy.com har i sammarbete med USHMM (United States Holocaust Memorial Museum) Mladic Files skrivit ingående om denna organisation och deras kopplingar till Milorad Dodik samt deras arbete med att sprida revisionistiska myter om Srebrenica.

De generationer som föddes efter kriget och folkmordet måste få lära sig den sanna bilden om vad som hände i Bosnien och vad som hände i Srebrenica. Sanning är ett grundsten för Bosniens överlevnad och för att dess etniska grupper ska kunna leva ifred med varandra. Kommande generationer kan inte belastas för det som hände innan de var födda men kan inte heller förvänta sig att man kanna bygga någonting nytt ifall man inte tar itu med det förflutna.

Mirza Hota

One thought on “Om sanningen ska fram

  1. Sanningen måste fram!! det är ju självklart. Men vad tjänar de på att sprida lögner på detta sättet ?? (jag vill inte tänka på det värsta). Vi får komma ihåg dessa människor som slaktades och tas upp i dessa sammanhang, må de villa i fred !!!!!!!! Vi längtar efter en värld där alla människor behandlas lika (religion, färg, nation osv) så kommer inte detta att upprepas igen !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s